Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
100 g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
Umyj i obierz dynię. Pokrój ją w drobną kostkę i lekko podduś w gotującym się mleku.
Z zielonych lub żółtych jabłek usuń gniazda nasienne, jabłka pokrój w średniej wielkości cząstki. Przełóż je do garnka z dynią i mlekiem, duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopuki dynia nie będzie całkowicie miękka. Powoli wsyp kaszę manną, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Do kaszy z owocami dodaj cukier i żółtko, wymieszaj. Dodaj pianę z białka i ostrożnie, by piana nie opadła, jeszcze raz wymieszaj. Przełoż masę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż na powierzchni budyniu utworzy się rumiana skorupka.
Przed podaniem polej budyń roztopionym masłem.
Forma potrawy: Desery
500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy
Forma potrawy: Desery
0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
Forma potrawy: Desery
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód