Budyń z dyni nr 2

Składniki potrawy

500g dyni
20g masła lub margaryny
50g bułki tartej
60–80g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10g margaryny i 20g bułki tartej do formy

Przyrządzanie

Formę budyniową lub wyższy rondelek z dopasowaną pokrywką wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Nastawić wodę w rondlu z dopasowaną pokrywą. Dynię umyć, obrać, pokroić na kawałki, rozgotować, przetrzeć lub zmiksować.

Masło utrzeć z żółtkami, wsypując stopniowo cukier, a następnie również stopniowo dodać dynię, bułkę tartą, białka ubite na sztywna pianę oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do formy, przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45–60 minut.

Ugotowany budyń lekko przestudzić, okroić nożem brzegi i wyłożyć na podłożony pod formę ogrzany półmisek.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl