Brokuły z warzywami na gorąco

Składniki potrawy

1kg brokułów
750g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100g sera pleśniowego (np. rokpol)
250ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne

Przyrządzanie

Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor. Warzywa podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu. Dodać 5 łyżek wody i przykryć patelnię.

Warzywa dusić ok. 10 minut, po czym odstawić w ciepłe miejsce. Ser pokroić lub pokruszyć i dodać do sosu, który powstał przy duszeniu warzyw. Podgrzewać do roztopienia sera. Wlać mleko, wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

W razie potrzeby sos można zagęścić, dodając odrobinę mąki. Do sosu dodać śmietanę, następnie warzywa. Całość delikatnie wymieszać i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Gorące danie podawać z bułką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl