cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Francuski brunch

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty

Francuski brunch

Formy potrawy: kolacja, przekąska lub przystawka, czas przygotowania: 15 min.

Składniki potrawy

2 jajka
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 kromki chleba bez skórki
olej do smażenia

Do podania:
16 plastrów kiełbasy czosnkowej
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 ogrzane rogaliki croissant

Przyrządzanie

Do płytkiej miski wbić jajka. Dodać mleko, przyprawić według uznania, lekko ubić.

Kromki chleba zanurzać w jajecznej masie, a później smażyć na małej ilości oleju po obu stronach, aż przyrumienią się na złoty kolor.

Po wyjęciu osuszyć i przekroić na trójkątne połowy. Na każdej ułożyć plasterek kiełbasy i przybrać plasterkiem pomidora. Podawać na gorąco, wraz z croissant.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chleb (każdy rodzaj), Jajka, Kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj), Mleko, Olej, Pieprz, Pomidor, Rogalik, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Ciasto ze szpinakiem

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
» zobacz przepis

Rogaliki zapiekane z serem camembert

Forma potrawy: Zapiekane
4 rogaliki francuskie
25g masła
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g sera camembert
pieprz
sól
» zobacz przepis

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasto
20dag mąki
8dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
» zobacz przepis

Rurki z bitą śmietaną

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto francuskie:
250g mąki
250g masła
125ml zimnej wody
1 łyżeczka octu
sól

Inne:
1 żółtko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania
500ml bitej śmietany z cukrem
» zobacz przepis

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupa
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe
» zobacz przepis

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne, Kolacja, Ciasto
Na 12 sztuk:

Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru

Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.