Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
1,5 kg brokułów
125 g mielonego chudego mięsa wołowego (tatar)
125 g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżeczka nasion kopru
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżego zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajo
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
kieliszek wytrawnej sherry
Umyte brokuły gotować 25 minut w litrze osolonej wody razem z kostką rosołową. Ugotowane warzywa odcedzić, pozostały wywar odstawić.
Mięso, metkę, koper, musztardę, sól, pieprz, namoczoną i odciśniętą bułke oraz jajko zmiksować.
Z ciasta mięsnego formować wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w wywarze.
Po wyjęciu klusek mięsnych wywar przecedzić i rozpuścić w nim serki topione. Garnek odstawić z ognia.
Żółtko roztrzepać z mlekiem i wlać do zupy. Dodać sherry oraz sól i pieprz do smaku. Włożyć brokuły i kluski mięsne. Podgrzać. Nie gotować!
Forma potrawy: Zupy
50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz
Forma potrawy: Zupy
po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
30 dag brokułów
sól
kilka rzodkiewek
2 czerwone papryki
1 jabłko
1 jajo ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz
Pasztet z brokułów i kalafiora
Forma potrawy: Przetwory
350 g kalafiora
350 g brokułów
Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka
500 ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy