1,5kg brokułów
125g mielonego chudego mięsa wołowego (tatar)
125g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżeczka nasion kopru
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżego zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajo
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
kieliszek wytrawnej sherry
Umyte brokuły gotować 25 minut w litrze osolonej wody razem z kostką rosołową. Ugotowane warzywa odcedzić, pozostały wywar odstawić.
Mięso, metkę, koper, musztardę, sól, pieprz, namoczoną i odciśniętą bułke oraz jajko zmiksować.
Z ciasta mięsnego formować wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w wywarze.
Po wyjęciu klusek mięsnych wywar przecedzić i rozpuścić w nim serki topione. Garnek odstawić z ognia.
Żółtko roztrzepać z mlekiem i wlać do zupy. Dodać sherry oraz sól i pieprz do smaku. Włożyć brokuły i kluski mięsne. Podgrzać. Nie gotować!