1/2kg tłustego sera białego
3 jaja
30dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5dag masła
1 paczka galaretki
30dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody, po czym ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać przepuszczony przez maszynkę ser i dobrze utrzeć. Z białek ubić pianę. Do masy serowej dodać połowę tężejącej galaretki i pianę. Delikatnie wymieszać.
Nałożyć masę do formy wyłożonej herbatnikami. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać je pozostałą galaretką. Jeżeli masa serowa jest zbyt rzadka, przed nałożeniem owoców należy ją schłodzić w lodówce. Całość zastudzić.
Owoce na serniku można nieco wcisnąć i pozostawić bez galaretki, a galaretkę w całości dodać do masy serowej. Owoce można też zalać bitą śmietaną.