MENU
ZWIŃ MENU

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka

Przyrządzanie

Najpierw przygotowujemy krem serowo-orzechowy:

4 dag masła ucieramy na puch, dodajemy 10 dag utartego łagodnego sera żółtego (gouda, ementaler, edamski) oraz 3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych.

Dodajemy też 2-3 łyżki mleka (może być mleko skondensowane). Krem powinien być w miarę gęsty.

Następnie dwie cienkie kromki chleba smarujemy kremem serowo-orzechowym, pokrywamy cienkimi plasterkami rzodkiewek, przykrywamy dwiema posmarowanymi kremem kromkami i po przepołowieniu złożonych 4 kromek uzyskujemy 4 sandwicze.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
 
 
 

Naleśniki biszkoptowe z kremem orzechowym w sosie czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
do smażenia: 2 łyżki oleju

Krem:
6 fag łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
2 szklanka mleka
1 kawałek kory cynamonowej (1 cm)
1 goździk

Sos czekoladowy:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 puszka niesłodzionego mleka skondensowanego (400 ml)
szczypta soli

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji

Sandwicze z salami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

20 kromek pieczywa tostowego
100 g masła
150 g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza