Babeczki z kremem czekoladowym

Składniki potrawy

Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

Krem:
250ml mleka
3 żółtka
75g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70g czekolady tartej lub w proszku

Inne:
125ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru

Przyrządzanie

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, szybko zagnieść ciasto. Przykryć, włożyć na 30 minut do lodówki.

Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, przenieść na wałku, nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane masłem foremki. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek. Przycisnąć wałkiem, odciąć nadmiar ciasta.

Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować, wyłożyć nim następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem. Piec 8-12 minut w temperaturze 200°C.

Z upieczonych babeczek usunąć folię z grochem, po ostudzeniu ostrożnie wyjąć z foremek.

Przygotować krem:
zagotować mleko z cukrem waniliowym i czekoladą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać powoli do żółtek gorące mleko, nie przerywając mieszania. Garnek z kremem postawić na parze (na małym ogniu), ubijać, aż krem zgęstnieje (uważać, by się nie przypalił). Krem ostudzić, napełnić nim babeczki.

Ubić na sztywno śmietankę z cukrem, włożyć do szprycy, wycisnąć na babeczki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl