MENU
ZWIŃ MENU

Babeczki jabłkowe

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

25 dag mąki
8 dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15 dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5 dag cukru
25 dag twarogu
40 dag kwaśnych jabłek
cytryna
5 dag dżemu brzoskwiniowego
3 dag siekanych pistacji

Przyrządzanie

Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko wyrobić na głaskie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śmietanę wymieszac z mlekiem. Odlać 6 łyżek i wymieszać z budyniem. Resztę zagotować z cukrem, wlać budyń, jeszcze raz zagotować.

Do przestudzonego budyniu dodać twaróg, utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny.

Ciasto podzielić na 6 części, wylepić nim okrągłe foremki. Piec 5 minut w temperaturze 190°C. Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć masę twarogową i plasterki jabłek. Piec jeszcze 20 minut w temperaturze 190°C. Ciepłe posmarować dżemem, posypać pistacjami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
20 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
15 dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5 dag cukru
40 dag jasnych i ciemnych winogron

Babeczki z kremem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Krem:
250 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70 g czekolady tartej lub w proszku

Inne:
125 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru

Frytki bananowe

Forma potrawy: Desery


6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Dania główne

450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii