Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, czas przygotowania: 45 min.
300 g chudego wędzonego boczku
30 suszonych śliwek bez pestek
1 duże jabłko (antonówka)
3 łyżki calvadosu lub brandy
2 łyżki cukru
200 ml wody
Boczek ochłodzić w lodówce, następnie pokroić na 15 cienkich plasterków. Każdy z plasterków przeciąć w poprzek na połowę.
Jabłko obrać, pokroić na części, wyjąć gniazdo nasienne. Kawałki jabłka włożyć do rondla, dodać wodę, rozgotować i odparować stale mieszając. Dodać cukier i calvados. Wymieszać na jednolitą masę, odparować tak, by powstał gęsty mus jabłkowy. Musem nadziać śliwki.
Wypełnione śliwki owinąć plasterkami boczku i przekłuć wykałaczkami.
Rulony boczku ułożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C podstawiając pod ruszt blachę, na którą będzie ściekał tłuszcz podczas pieczenia. Piec przez około 10 minut, aż boczek będzie złotobrązowy.
Po wyjęciu z pieca odstawić na 5 minut, ułożyć na tacy i podawać. Zamiast musu jabłkowego do nadziewania śliwek można użyć obranych ze skórki słodkich migdałów lub kawałkow banana polanych sklarowanym masłem.
Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem
Forma potrawy: Dania na grilla
karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag
Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
Forma potrawy: Dania na grilla
boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt
Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki
Forma potrawy: Dania na grilla
kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa