cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Boczek nadziewany śliwkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Boczek nadziewany śliwkami

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, czas przygotowania: 45 min.

Składniki potrawy

300g chudego wędzonego boczku
30 suszonych śliwek bez pestek
1 duże jabłko (antonówka)
3 łyżki calvadosu lub brandy
2 łyżki cukru
200ml wody

Przyrządzanie

Boczek ochłodzić w lodówce, następnie pokroić na 15 cienkich plasterków. Każdy z plasterków przeciąć w poprzek na połowę.

Jabłko obrać, pokroić na części, wyjąć gniazdo nasienne. Kawałki jabłka włożyć do rondla, dodać wodę, rozgotować i odparować stale mieszając. Dodać cukier i calvados. Wymieszać na jednolitą masę, odparować tak, by powstał gęsty mus jabłkowy. Musem nadziać śliwki.

Wypełnione śliwki owinąć plasterkami boczku i przekłuć wykałaczkami.

Rulony boczku ułożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C podstawiając pod ruszt blachę, na którą będzie ściekał tłuszcz podczas pieczenia. Piec przez około 10 minut, aż boczek będzie złotobrązowy.

Po wyjęciu z pieca odstawić na 5 minut, ułożyć na tacy i podawać. Zamiast musu jabłkowego do nadziewania śliwek można użyć obranych ze skórki słodkich migdałów lub kawałkow banana polanych sklarowanym masłem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Brandy, Cukier, Jabłka, Wino, Śliwki

Podobne przepisy

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupa
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
» zobacz przepis

Boczek na ostro z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt

Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki
» zobacz przepis

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Danie na grilla
karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
» zobacz przepis

Boczek z imbirem z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
boczek surowy ze skórą 75 dkg
bulion drobiowy 1/2 litra
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 2 dkg
sos sojowy ciemny 70 ml
wino ryżowe lub białe wytrawne 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
anyż 1 gwiazdka
olej
» zobacz przepis

Boczek z grilla na ostro

Forma potrawy: Danie na grilla
kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz
» zobacz przepis

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30dag kurek i pieczarek
13dag małych pomidorów
1 cebula
5dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
» zobacz przepis

Kurczak duszony ze śliwkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50g boczku wędzonego
250g suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynków
250g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50ml śliwowicy
sól, pieprz

Do podania:
kasza perłowa
» zobacz przepis

Grilowane krewetki z boczkiem

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
mrożone krewetki 20 sztuk
boczek wędzony 20 plasterków
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
papryka w proszku do smaku
» zobacz przepis

Kubańskie ziemniaki

60dag ziemniaków
15dag cebuli
7dag marchwi
15dag pieczarek
10dag boczku wędzonego
20dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
» zobacz przepis

Szaszłyki wołowe

Forma potrawy: Danie na grilla
50dag polędwicy
15dag wędzonego boczku
3 cebule
6 pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych (estragon, szałwia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Danie główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.