25dag mąki
8dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5dag cukru
25dag twarogu
40dag kwaśnych jabłek
cytryna
5dag dżemu brzoskwiniowego
3dag siekanych pistacji
Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko wyrobić na głaskie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śmietanę wymieszac z mlekiem. Odlać 6 łyżek i wymieszać z budyniem. Resztę zagotować z cukrem, wlać budyń, jeszcze raz zagotować.
Do przestudzonego budyniu dodać twaróg, utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
Ciasto podzielić na 6 części, wylepić nim okrągłe foremki. Piec 5 minut w temperaturze 190°C. Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć masę twarogową i plasterki jabłek. Piec jeszcze 20 minut w temperaturze 190°C. Ciepłe posmarować dżemem, posypać pistacjami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl