Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
1 cebula, posiekana
450g mięsa z wieprzowej kiełbasy
225g mrożonej marchewki w kostkach
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta suszonego tymianku
100g malutkich poćwiartowanych pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml wytrawnego wina jabłkowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
120g błyskawicznych ziemniaków puree
50g stratego sera
Do przybrania:
plasterki pomidora
gałązka zielonej pietruszki
W rondlu obsmażać cebulę wraz z mięsem, rozkruszając je w trakcie smażenia. Gdy cebula będzie miękka, wrzucić kostki marchewki, zioła i grzybki. Po doprawieniu do smaku, dusić jeszcze przez 2 minuty.
Wlać wino jabłkowe i wsypać posiekaną zieloną pietruszkę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Mieszaninę przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia lub do 4 kokielek, w których potrawę podamy.
Ziemniaki przygotwać zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ubić ze startym serem. Tę masę rozsmarować na przygotowanej uprzednio potrawie mięsnej i opiekać na gorącym grillu aż do zarumienienia.
Przybrać plasterkami pomidora i gałązką pietruszki. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu
Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku
Forma potrawy: Zapiekane
750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
60 dag papryki
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy
Forma potrawy: Zapiekane
10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka