cojemy.pl > Owoce > Migdały > Przepisy na potrawy > Strona numer 4

Przepisy z migdałami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami
Agrest Ananas Anyż Arbuz Avocado (awokado) Bakalie Banany Borówki Brzoskwinie Cytryna Czereśnie Daktyle Figi Granat Grejpfrut Gruszki Jabłka Jagody Kapary Kasztan jadalny Kiwi Kokos Limonka (limetka) Mak Maliny i jeżyny Mandarynki Mango Marakuja Melon Migdały Morele Oliwki Orzechy Papaja Pigwa Pistacje Pomarańcza Porzeczki Rabarbar Rodzynki Róży dzikiej owoc Sezam (ziarna sezamu) Słonecznik Truskawki i poziomki Winogrona Wiśnie Śliwki Żurawina
Ciasta z migdałami Dania główne z migdałami Dania na grilla z migdałami Dania rybne z migdałami Desery z migdałami Inne potrawy z migdałami Koktajle bezalkoholowe z migdałami Kolacje z migdałami Napoje z migdałami Przekąski lub przystawki z migdałami Przetwory z migdałami Sałatki lub surówki z migdałami Sosy z migdałami Zapiekane z migdałami Zupy z migdałami Śniadania z migdałami

Kolorem zielonym zaznaczono migdały

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasto
150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku
» zobacz przepis

Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200ml wody
sól, pieprz
60g obranych migdałów.
Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
» zobacz przepis

Moczka skolimowska

Forma potrawy: Deser
1 litr piwa jasnego
5dag pierników
10dag rodzynek
10dag migdałów
2dag masła
cukier
» zobacz przepis

Naleśniki mylene

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny
» zobacz przepis

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy
» zobacz przepis

Keks

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
20dag mąki
20dag masła
15dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast
» zobacz przepis

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
Do przełożenia tortu:
15dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu
Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5dag posiekanych obranych migdałów
5dag rodzynek
» zobacz przepis

Tort kasztanowy

Forma potrawy: Ciasto
8 żółtek, piana z 8 białek
0,5kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25dag cukru
wanilia
» zobacz przepis

Makaron z sosem pesto

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
50dag zielonego makaronu
sól
Na sos:
10dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
» zobacz przepis

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250g masła
3 żółtka
150g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.