cojemy.pl > Nabiał, tłuszcze oraz jaja > Przepisy na potrawy > Strona numer 3

Przepisy z nabiałem oraz jajami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką
Przepisy z bryndzą Przepisy z serem fetą Przepisy z jajkami Przepisy z biszkoptem z jajek Przepisy z jogurtem Przepisy z kefirem Przepisy z majonezem Przepisy z margaryną Przepisy z masłem Przepisy z maślanką Przepisy z mlekiem Przepisy z mozzarellą Przepisy z olejem Przepisy z oliwą Przepisy z oscypkiem Przepisy z parmezanem Przepisy z serem białym (twarogiem) Przepisy z serem kozim Przepisy z serem owczym Przepisy z serem pleśniowym Przepisy z serem topionym Przepisy z serem żółtym Przepisy z serkiem homogenizowanym Przepisy z serwatką Przepisy ze smalcem Przepisy z tofu Przepisy ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasto
1kg tłustego twarogu
10dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)
» zobacz przepis

Ciasto ucierane z białym serem

Forma potrawy: Ciasto
40dag (2 szklanki) mąki pszennej
20dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
3 jaja
1/2 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
20dag sera białego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz i tarta bułka do formy
» zobacz przepis

Sos serowy do grzanek

Forma potrawy: Zapiekane, Sos
45dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
» zobacz przepis

Jagodowy koktajl

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
3/4 szklanki czarnych jagód
1-3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki śmietany kremówki
kubeczek kefiru lub szklanka słodkiego mleka
» zobacz przepis

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
» zobacz przepis

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja, Ciasto
Ciasto:
20dag masła
jajko
30dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100ml śmietany
100ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Placek lotaryński

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
12dag masła
25dag mąki
3 łyżki mleka
200ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15dag szynki
łyżka oleju
10dag sera żółtego
20dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Mleczko truskawkowo-poziomkowe

Forma potrawy: Deser
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10dag truskawek
10dag poziomek
4 jajka
6dag cukru
cukier waniliowy
4dag masła do formy
» zobacz przepis

Sernik krakowski

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
» zobacz przepis

Pasta czosnkowa

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
25dag twarogu
10dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku
Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z winem

Forma potrawy: Zapiekane
10dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
» zobacz przepis

Pasta twarogowa z cebulą

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
25dag twarogu
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kefiru lub śmietany
sól
słodka papryka w proszku do smaku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.