MENU
ZWIŃ MENU

Ciasto ucierane z białym serem

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

40 dag (2 szklanki) mąki pszennej
20 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
3 jaja
1/2 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
20 dag sera białego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przyrządzanie

Ser przepuścić przez maszynkę i dokładnie utrzeć z margaryną. Do masy dodać żółtka i cukier. Ucierać dalej. Następnie, ciągle mieszając, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy.

Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.

Ciasto umieścić w formie i piec około 40 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

 
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
 

Ucierane z makiem

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy

Ciasto ptysiowe z serem

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250 ml wody
75 g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

Do podania:
zielona sałata
wino czerwone

Łosoś w majonezie z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g)
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Sos majonezowy:
35 g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli
2-3 filety anchois
1 korniszon
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
200 ml majonezu.

Do przybrania:
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1/2 cytryny