MENU
ZWIŃ MENU

Bakłażan w sosie czosnkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

sos czosnkowy:
200 g chudego jogurtu
2 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Przyrządzanie

Bakłażana należy obrać, pokroić wzdłuż w plastry, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut.

Bakłażana usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, podawać z sosem.

Sos:
jogurt zmieszać ze śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, posiekaną natką oraz solą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz

Warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

2 średnie czerwone papryki o wydłużonych strąkach, podzielone wzdłuż na połowę
4 kapelusze dużych pieczarek
1 bakłażan pocięty wzdłuż na grube plastry
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
20 dkg ser kozi lub miękki żółty ser
8 kromek chleba tostowego
świeża bazylia

Bakłażan z pieczarkami na zimno

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino