cojemy.pl > Nabiał, tłuszcze oraz jaja > Mleko > Przepisy na potrawy > Strona numer 21

Przepisy z mlekiem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym
Bryndza Feta, Ser Jajka Jajka - biszkopt z jajek Jogurt Kefir Majonez Margaryna Masło Maślanka Mleko Mozzarella Olej Oliwa Oscypek Parmezan (rodzaj sera żółtego) Ser biały, twaróg Ser kozi Ser owczy Ser pleśniowy Ser topiony Ser żółty Serek homogenizowany Serwatka Smalec Tofu Śmietana
Ciasta z mlekiem Dania główne z mlekiem Dania na grilla z mlekiem Dania rybne z mlekiem Desery z mlekiem Drinki i koktajle alkoholowe z mlekiem Inne potrawy z mlekiem Koktajle bezalkoholowe z mlekiem Kolacje z mlekiem Napoje z mlekiem Przekąski lub przystawki z mlekiem Przetwory z mlekiem Sałatki lub surówki z mlekiem Sosy z mlekiem Zapiekane z mlekiem Zupy z mlekiem Śniadania z mlekiem

Kolorem zielonym zaznaczono mleko

Sos Tajski z orzeszków ziemnych

Forma potrawy: Sos
4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
200ml mleka kokosowego
chili w proszku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
Na 4 porcje:
80dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5dag masła lub margaryny
3dag mąki
1/4 l mleka
10dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25dag schabu
5dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
» zobacz przepis

Francuski brunch

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
2 jajka
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 kromki chleba bez skórki
olej do smażenia
Do podania:
16 plastrów kiełbasy czosnkowej
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 ogrzane rogaliki croissant
» zobacz przepis

Omlet po hiszpańsku

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki  puszki, odsączonej  i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka
Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis

Jajecznica z owocami morza

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
50g masła
2 łyżki mleka
6 jajek, roztrzepanych
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki estragonu posiekanego lub 1 łyżka suszonego
225g obranych krewetek
Do przybrania:
8 krewetek całych, gotowanych
Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

Forma potrawy: Danie główne
2 szklanki mąki pszennej
3dag drożdży
2 żółtka
8dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
 
Farsz:
5dag suszonych grzybków
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Karpatka

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
 
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu
» zobacz przepis

Kawowy deser

Forma potrawy: Deser, Ciasto
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa
Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350ml śmietany kremówki
» zobacz przepis

Ciastka karnawałowe

Forma potrawy: Ciasto
30dag (1 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
3dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Zupa z orzeszków ziemnych

Forma potrawy: Zupa
mleko z orzechów kokosowych
10dag orzeszków ziemnych
pieprz, sól
grzanki
» zobacz przepis

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.