cojemy.pl > Ciasta > Karpatka

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli

Karpatka

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
 
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu

Przyrządzanie

Szlankę wody zagotować ze szczyptą soli w teflonowym rondelku, a gdy zawrze, dodać masło i gotować przez chwilkę na małym ogniu. Następnie wsypać całą przesianą mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na maleńkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondelka.
 
Wtedy zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a potem wbijać jajka (po jednym) i nadal mieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i piec każdą część na odzielnej blasze, w gorącym (200 stopni) piekarniku przez około 20 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia.
 
W międzyczasie przygotować krem. Budyń przygotować według przepisu (nie dodając jednak ani cukru, ani jajek). Masło utrzeć na krem z cukrem i jajkiem, następnie dodać rum lub brandy. Jedną warstwę karpatki posmarować kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać obficie cukrem pudrem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brandy, Budyń, Cukier, Jajka, Margaryna, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Proszek do pieczenia, Rum
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.