Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu
Szlankę wody zagotować ze szczyptą soli w teflonowym rondelku, a gdy zawrze, dodać masło i gotować przez chwilkę na małym ogniu. Następnie wsypać całą przesianą mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na maleńkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondelka.
Wtedy zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a potem wbijać jajka (po jednym) i nadal mieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i piec każdą część na odzielnej blasze, w gorącym (200 stopni) piekarniku przez około 20 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia.
W międzyczasie przygotować krem. Budyń przygotować według przepisu (nie dodając jednak ani cukru, ani jajek). Masło utrzeć na krem z cukrem i jajkiem, następnie dodać rum lub brandy. Jedną warstwę karpatki posmarować kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać obficie cukrem pudrem.
Forma potrawy: Desery
0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
Forma potrawy: Desery
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany
Forma potrawy: Desery
500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy
Sernik z budyniem czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe