MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
 
 
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasta

150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku

potrawa z masła » zobacz przepis

Jajecznica z zielonym groszkiem

Forma potrawy: Śniadania

30 dag zielonego groszku
4 łyżki masła
posiekana cebula
6 jaj
1/2 szklanki mleka
sól

Sos:
2 łyżki masła
szklanka śmietanki lub mleka
2 łyżki mąki
sól
utarty ser żółty

potrawa z masła » zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy

Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej

Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz

potrawa z masła » zobacz przepis

Sos z białego wina do ryb

Forma potrawy: Sosy

1 szklanka białego wina
1 szklanka wody lub wywaru z ryby
1/2 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
2 żółtka
3 łyżki mąki
sól, pieprz

potrawa z masła » zobacz przepis

Pomarańczowe płatki

Forma potrawy: Ciasta, Desery

200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła

Do podania (opcjonalnie):
szampan

potrawa z masła » zobacz przepis

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasta

35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego

potrawa z masła » zobacz przepis