MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Ambasador

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła

potrawa z masła » zobacz przepis

Jaja po wiedeńsku

Forma potrawy: Śniadania

2 jaja
10g masła
sól

potrawa z masła » zobacz przepis

Zapiekanka wiśniowa

Forma potrawy: Zapiekane

słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50 dag suchego twarogu
5 dag kaszy manny
100 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych

potrawa z masła » zobacz przepis

Sękacz

Forma potrawy: Ciasta

40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru

potrawa z masła » zobacz przepis

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

potrawa z masła » zobacz przepis

Ptasie mleczko waniliowe

Forma potrawy: Desery


kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
 
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa

potrawa z masła » zobacz przepis

Tort bananowy

Forma potrawy: Desery

3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody

potrawa z masła » zobacz przepis

Serowe ptysie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól

Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej

potrawa z masła » zobacz przepis