Przepisy z margaryną
Kolorem zielonym zaznaczono margaryna
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
40dag (2 szklanki) mąki
10dag margaryny
2dag drożdży
1 jajo
mleko
2dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy
40dag (2 szklanki) mąki pszennej
20dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
3 jaja
1/2 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
20dag sera białego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz i tarta bułka do formy
60dag (3 szklanki) mąki
35dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masa:
15dag margaryny
25dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych
1/2 kostki masła lub margaryny
łyżka posiekanej cebuli
1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka w proszku
2 żółtka
4 łyżki śmietany
szklanka startego żółtego sera
6 pomidorów
Do podania:
makaron
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
10dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2kg śliwek
cukier puder do posypania
paczka wafli
1 szklanka mleka
30dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25dag gęstej marmolady
1,20kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40g masła lub margaryny
40g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)
Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
20dag (1 szklanka) mąki pszennej
20dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej
20dag margaryny
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
4 jaja
3/4 szklanki mleka lub śmietany
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 łyżka kakao
tłuszcz i tarta bułka do formy
3 szklanki płatków owsianych
25-50dag (1/2 szklanki) cukru
4 łyżki kakao
13dag margaryny
8 łyżek mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
cukier puder do posypania