Przepisy z kiełbasą lub wędliną
Kolorem zielonym zaznaczono kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj)
60dag ziemniaków
15dag cebuli
7dag marchwi
15dag pieczarek
10dag boczku wędzonego
20dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
30dag papryki czerwonej
30dag kiełbasy zwyczajnej
3 średnie cebule
30dag pomidorów
4 łyżki oleju roślinnego
mała ostra zielona papryczka
sól, vegeta
świeżo zmielony czarny pieprz
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5dag suszonych grzybów
0,5kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5dag - słoniny
2 łyżki smalcu
2 kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka
25dag cykorii
kwaśne jabłko
kwaszony ogórek
15dag kiełbasy szynkowej
pół szklanki groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
sól, cukier
łyżka grubo posiekanego szczypiorku
papryka lub pomidor do dekoracji
2 jajka
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 kromki chleba bez skórki
olej do smażenia
Do podania:
16 plastrów kiełbasy czosnkowej
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 ogrzane rogaliki croissant
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
70dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
boczek
kiełbasa
50 dkg. ziemniaków
olej roślinny
ser żółty
musztarda
oregano
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
ogórek surowy
papryka
pomidor
por
pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki lub kasza