Forma potrawy: Dania główne
30 dag papryki czerwonej
30 dag kiełbasy zwyczajnej
3 średnie cebule
30 dag pomidorów
4 łyżki oleju roślinnego
mała ostra zielona papryczka
sól, vegeta
świeżo zmielony czarny pieprz
Paprykę umyć, przeciąć na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić w grubą kostkę.
Obraną cebulę pokroić w cienkie półplastry, a kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę (2-3 min), dodać kiełbasę i smażyć ją na dość dużym ogniu, aż się lekko zrumieni.
Wtedy dołożyć paprykę i pomidory oraz ostrą zieloną papryczkę.
Potrawę zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Na koniec doprawić solą, vegetą i pieprzem. Leczo podajemy z ryżem.
Forma potrawy: Dania główne, Przetwory
cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka
Forma potrawy: Zupy
200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól