30dag papryki czerwonej
30dag kiełbasy zwyczajnej
3 średnie cebule
30dag pomidorów
4 łyżki oleju roślinnego
mała ostra zielona papryczka
sól, vegeta
świeżo zmielony czarny pieprz
Paprykę umyć, przeciąć na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić w grubą kostkę.
Obraną cebulę pokroić w cienkie półplastry, a kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę (2-3 min), dodać kiełbasę i smażyć ją na dość dużym ogniu, aż się lekko zrumieni.
Wtedy dołożyć paprykę i pomidory oraz ostrą zieloną papryczkę.
Potrawę zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Na koniec doprawić solą, vegetą i pieprzem. Leczo podajemy z ryżem.