25dag cykorii
kwaśne jabłko
kwaszony ogórek
15dag kiełbasy szynkowej
pół szklanki groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
sól, cukier
łyżka grubo posiekanego szczypiorku
papryka lub pomidor do dekoracji
Na początek oczyścić cykorię z nadpsutych liści, odciąć piętkę, wydrążyć gorzki głąb. Opłukać, dokładnie osączyć i pokroić na kawałki mające długość około 1 cm.
Jabłko umyć, cienko obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić na małe kawałki.
Cykorię wymieszać z jabłkiem, ogórkiem, kiełbasą i osączonym groszkiem.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Połączyć z majonezem.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Udekorować paskami papryki lub cząstkami pomidora.