cojemy.pl > Makarony, mąki, kasze, zboża > Przepisy na potrawy > Strona numer 33

Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu
Przepisy z jęczmieniem Przepisy z kaszą "kus kus" Przepisy z kaszą Przepisy z kaszą gryczaną Przepisy z kaszą jaglaną Przepisy z kaszą jęczmienną Przepisy z kaszą kukurydzianą Przepisy z kaszą manną Przepisy z makaronem Przepisy z mąką krupczatką Przepisy z mąką kukurydzianą Przepisy z mąką owsianą Przepisy z mąką pszenną (zwykłą) Przepisy z mąką tortową Przepisy z mąką ziemniaczaną Przepisy z pszenicą Przepisy z płatkami kukurydzianymi Przepisy z płatkami owsianymi

Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża

Krem angielski

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki dość drobno posiekanych migdałów
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka zmielonej kawy
4 obrane migdały w całości
8 rodzynek
» zobacz przepis

Kremowa kukurydza

Forma potrawy: Zupa, Przekąska lub przystawka
50g masła lub margaryny
1 łyżka mąki zwykłej
150ml mleka
225g słodkiej kukurydzy, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki gęstej kremówki
1 łyżka wytrwanej sherry
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do przybrania:
gałązki zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Smażone kuleczki z serem

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
100g mąki zwykłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/4 łyżeczki suszonych, mieszanych ziół
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
olej do tzw. głębokiego smażenia
405g sera edamskiego pokrojonego w kostkę
Do podania:
ostry sos chutney
Do przybrania:
rzeżucha
cząstki cytryny
» zobacz przepis

Cebulowe pierścienie z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Przekąska lub przystawka
cebule duże 4 szt
mąka 250 g
piwo 200 ml
woda 200 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z cynamonem

Forma potrawy: Zupa
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
» zobacz przepis

Seler pikantny

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
» zobacz przepis

Żeberka wieprzowe z rusztu lub piekarnika

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
750g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie zapiekane w sosie

Forma potrawy: Danie główne
od 1 do 1,5kg kabaczków lub cukinii
sól
cukier
1 szkl. rosołu (może być z kostki)
pół szklanki śmietany
czubata łyżka mąki
15dag ostrego startego sera żółtego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
curry
czerwona sproszkowana papryka
oliwa
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Wielkanocny żurek

Forma potrawy: Zupa
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
» zobacz przepis

Wołowina na grillu

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne, Przekąska lub przystawka
patyczki do nadziewania mięsa (najlepiej bambusowe)
od 1/2 do 3/4kg wołowiny
80ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki chińskiego sosu hoisin
2 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki kartoflanej lub mąki ryzowej
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
Do podania:
ryż / sałata / zielone warzywa
» zobacz przepis

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
» zobacz przepis

Cordon bleu z brokułami

Forma potrawy: Danie główne
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.