Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
100g mąki zwykłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/4 łyżeczki suszonych, mieszanych ziół
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
olej do tzw. głębokiego smażenia
405g sera edamskiego pokrojonego w kostkę
Do podania:
ostry sos chutney
Do przybrania:
rzeżucha
cząstki cytryny
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Obficie przyprawić pieprzem, a następnie wsypać suszone zioła i szczypiorek. Do tego dolać 175ml (lub trochę więcej) zimnej wody i ubić na sztywno ciasto.
W specjalnym garnku podgrzać olej do temperatury 185°C. Część kostek sera zanurzyć starannie w cieście. Za pomocą 2 łyżeczek wyjmować je i wkładać do gorącego oleju, i smażyć przez około 5 minut, aby były kruche i złote. Osuszyć i utzrymać w cieple podczas przygotowania i smażenia pozostałej ilości kuleczek.
Przybrać cząstkami cytryny i rzeżuchą. Jeszcze ciepłe podawać, wraz z ostrym sosem chutney.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
40 dag cukinii
20 dag łagodnego żółtego sera
20 dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia
Smażone ziemniaki z serem i cebulą
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
500 g ziemniaków
cebula
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
zielenina
4-6 łyżek masła lub margaryny
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia