100g mąki zwykłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/4 łyżeczki suszonych, mieszanych ziół
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
olej do tzw. głębokiego smażenia
405g sera edamskiego pokrojonego w kostkę
Do podania:
ostry sos chutney
Do przybrania:
rzeżucha
cząstki cytryny
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Obficie przyprawić pieprzem, a następnie wsypać suszone zioła i szczypiorek. Do tego dolać 175ml (lub trochę więcej) zimnej wody i ubić na sztywno ciasto.
W specjalnym garnku podgrzać olej do temperatury 185°C. Część kostek sera zanurzyć starannie w cieście. Za pomocą 2 łyżeczek wyjmować je i wkładać do gorącego oleju, i smażyć przez około 5 minut, aby były kruche i złote. Osuszyć i utzrymać w cieple podczas przygotowania i smażenia pozostałej ilości kuleczek.
Przybrać cząstkami cytryny i rzeżuchą. Jeszcze ciepłe podawać, wraz z ostrym sosem chutney.