cojemy.pl > Makarony, mąki, kasze, zboża > Przepisy na potrawy > Strona numer 30

Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z bakłażanem i serem żółtym
Przepisy z jęczmieniem Przepisy z kaszą "kus kus" Przepisy z kaszą Przepisy z kaszą gryczaną Przepisy z kaszą jaglaną Przepisy z kaszą jęczmienną Przepisy z kaszą kukurydzianą Przepisy z kaszą manną Przepisy z makaronem Przepisy z mąką krupczatką Przepisy z mąką kukurydzianą Przepisy z mąką owsianą Przepisy z mąką pszenną (zwykłą) Przepisy z mąką tortową Przepisy z mąką ziemniaczaną Przepisy z pszenicą Przepisy z płatkami kukurydzianymi Przepisy z płatkami owsianymi

Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża

Musaka

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
7-8 łyżek oleju z oliwek
45dag ugotowanej baraniny
10dag pieczarek
2 łyżki zieleniny
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz
3 łyżki mąki
8dag sera żółtego
3 jaja
2 szklanki jogurtu
» zobacz przepis

Krokiety z fasoli

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy
» zobacz przepis

Sos z czerwonego wina

Forma potrawy: Sos
250ml czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
cynamon
5dag cukru
1dag mąki ziemniaczanej
5dag rodzynek
» zobacz przepis

Shorba

Forma potrawy: Zupa
50g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100g cienkiego makaronu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia
» zobacz przepis

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Deser
pól kg jabłek
6-8dag cukru
3dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
» zobacz przepis

Krewetki z imbirem

Forma potrawy: Danie na grilla, Przekąska lub przystawka
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125ml wody
sól, sos tabasco
» zobacz przepis

Śledź zapiekany

Forma potrawy: Kolacja, Danie rybne
50dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kurczak w ananasach po amerykańsku

Forma potrawy: Danie główne
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Zupa krem z krewetek

Forma potrawy: Zupa
500g świeżych krewetek
1 mała cebula
45g mąki
30g masła
100ml wina
100ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
» zobacz przepis

Papryczki chilli nadziewane serem

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
6 papryczek chilli (odmiana duża)
2 łyżeczki białego octu winnego
3 duże dojrzałe pomidory
1/4 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
400g żółtego sera (najlepiej cheddar)
3 jaja
60g mąki
sól
olej do smażenia
» zobacz przepis

Karp z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.