Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
50g masła lub margaryny
1 łyżka mąki zwykłej
150ml mleka
225g słodkiej kukurydzy, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki gęstej kremówki
1 łyżka wytrwanej sherry
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do przybrania:
gałązki zielonej pietruszki
Do rondla włożyć masło, sypać mąkę i wlać mleko, a następnie wszystko dobrze razem ubić. Dodać kukurydzę i przyprawić do smaku.
Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, sherry i wsypać posiekaną pietrszukę. Podgrzać bez zagotowania.
Kukurydzę przybrać gałązkami pietrszuki i od razu podawać.
Placek ziemniaczany z kukurydza
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
8 ziemniaków gotowanych (80 dag)
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju
tymianek
1 szklanka kukurydzy
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki ketchupu
pieprz
3 łyżki tartego żółtego sera
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kukurydza z puszki 1/2 puszki
feta 3/4 opakowania
czosnek zmiażdżony 1 średniej wielkości ząbek
pieprz biały do smaku
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki