MENU
ZWIŃ MENU

Żeberka wieprzowe z rusztu lub piekarnika

Składniki

750 g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
 
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przyrządzanie

Żeberka rozdzielić na pojedyncze, przecinając ostrym nożem wiązania między kręgami. Porąbać tasakiem na kawałki o długości 6-8 cm.
 
Imbir i czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, wódką, octem, tabasco i miodem, po czym dokładnie wymieszać.
 
Połową marynaty zalać żeberka i odstawic je na 45 min.
 
Zamarynowane żeberka podsmażyc na silnie rozgrzanym oleju, z obydwu stron, przez 5 min.
 
Podsmażone żeberka ułożyć na grillu. Piec, do czasu kiedy zbrązowieją. W trakcie pieczenia podlewać często resztą marynaty.
 
Innym sposobem jest ułożenie żeberek w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku i zapiekanie około 7-10 min. W połowie pieczenia podlać resztą marynaty.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pieczone żeberka wieprzowe

Forma potrawy: Dania główne

1 kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)
1 łyżka oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
sól
 
Do podania z:
ryż
 

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Śledzie z rusztu

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

50 dag świeżych śledzi
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz

Do podania:
pieczywo
pieczone ziemniaki