750g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żeberka rozdzielić na pojedyncze, przecinając ostrym nożem wiązania między kręgami. Porąbać tasakiem na kawałki o długości 6-8 cm.
Imbir i czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, wódką, octem, tabasco i miodem, po czym dokładnie wymieszać.
Połową marynaty zalać żeberka i odstawic je na 45 min.
Zamarynowane żeberka podsmażyc na silnie rozgrzanym oleju, z obydwu stron, przez 5 min.
Podsmażone żeberka ułożyć na grillu. Piec, do czasu kiedy zbrązowieją. W trakcie pieczenia podlewać często resztą marynaty.
Innym sposobem jest ułożenie żeberek w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku i zapiekanie około 7-10 min. W połowie pieczenia podlać resztą marynaty.