MENU
ZWIŃ MENU

Drobne pierniki

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia

Przyrządzanie

Przyrządzić karmel: 2 dkg cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l wody, zagotować. Stopić tłuszcz. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać.
 
Gdy cukier rozpuści się, dodać miód, przyprawy, zagotować, strudzić. Mąkę przesiać do miski (część odłożyć do podsypania), dodać miód, sodę, jaja, tłuszcz, wymieszać łyżką. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką. Zagnieść niezbyt twarde ciasto, wyrobić bardzo starannie.
 
Ciasto pozostawić na stolnicy na 2-3 godziny, a następnie rozwałkować na grubość 12 cm i szklanką lub foremkami wycinać pierniczki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec 20-30 min w ciepłym piekarniku.
 
Wystudzone pierniczki można polukrować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Moczka skolimowska

Forma potrawy: Desery

1 litr piwa jasnego
5 dag pierników
10 dag rodzynek
10 dag migdałów
2 dag masła
cukier

Sałatka wiosenna do mięs i ryb

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany

Sałatka włoska

Forma potrawy: Sałatki

czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasta

35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego