Przepisy z mąką pszenną (zwykłą)
Kolorem zielonym zaznaczono mąka pszenna (zwykła)
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól
Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia
Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
500g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100g startego parmezanu
20g masła
tymianek, sól
Na sos beszamelowy:
30g masła
40g mąki
250ml mleka
sól ziołowa, pieprz
500g cukinii
sól
2 cebule
100g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100g startego sera gouda
1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1kg świeżego sera owczego
500g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz
Do podania:
chleb
1250ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15dag ugotowanego makaronu
30dag pieczarek
włoszczyzna
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
6 pokrojonych ziemniaków
zielenina
70dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
75dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25dag cebuli
15dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3dag oleju
4dag masła
3dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
50dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
60dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
15dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku
Do podania:
ziemniaki
sałata
60dag papryki
2 łyżki masła
10dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy