30dag pieczarek
włoszczyzna
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
6 pokrojonych ziemniaków
zielenina
Obraną i opłukaną włoszczyznę zalać w garnku 1 i 1/2 l wrzątku, gotować 20 min.
W tym czasie obrać i pokroić pieczarki w plasterki. Następnie włożyć je do rondla z tłuszczem, w którym zaszklić cebulę, dodać sól, pieprz, dusić razem 15 min, nie odparowując soku z pieczarek.
Z wywaru wyjąć włoszczyznę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pieczarki z cebula, gotować 10 min.
Zupę zaprawić mąką z mlekiem, a po zagotowaniu i odstawieniu z ognia wlać do niej śmietanę.
Posypać zieleniną.