cojemy.pl > Przetwory > Galaretka mirabelkowa z imbirem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży

Przyrządzanie

Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę używając żelfixu dr Oetkera 2+1 dokładnie wg. przepisu na opakowaniu, proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru.

Zanim dodasz żelfix, sok z cukrem należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i dwiema szczyptami mielonego imbiru.

Można też użyć imbiru świeżego - wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości, dopiero potem zabieramy się za żel-fix.

Przetwór ze świeżym imbirem ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej.

Nie należy używać innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas cytrynowy.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Goździk, goździki, Imbir, Śliwki, Żelatyna

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z imbirem

Forma potrawy: Sos
kawałek świeżego imbiru
250g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania
» zobacz przepis

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Deser
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
» zobacz przepis

Khemma z ziemniaczkami

Forma potrawy: Danie główne
450g mielonego mięsa jagnięcego
1 cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
50g świerzego imbiru, posiekanego
sól
1 łyżka proszku curry
świeżo zmielony pieprz naturalny
225g mrożonego groszku
500g młodych ziemniaczków z puszki, odsączonych

Do przybrania:
liście kolendry lub pietruszki
» zobacz przepis

Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

Forma potrawy: Danie główne
1 duże kurczę
4 cebule
150g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
» zobacz przepis

Cukinia faszerowana

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
2 średnie cukinie
250g mielonej wieprzowiny
250g mięsa z krabów
2 jaja
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta mielonego imbiru
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
» zobacz przepis

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
» zobacz przepis

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupa
500ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
» zobacz przepis

Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Forma potrawy: Danie główne
75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
» zobacz przepis

Tazin z gruszkami

Forma potrawy: Danie główne
750g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
» zobacz przepis

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Deser
30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis

Kubański tort serowy

Forma potrawy: Deser
15dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500ml śmietany kremówki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.