śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę używając żelfixu dr Oetkera 2+1 dokładnie wg. przepisu na opakowaniu, proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru.
Zanim dodasz żelfix, sok z cukrem należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i dwiema szczyptami mielonego imbiru.
Można też użyć imbiru świeżego - wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości, dopiero potem zabieramy się za żel-fix.
Przetwór ze świeżym imbirem ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej.
Nie należy używać innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas cytrynowy.