Dania rybne z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
800g ryby - sandacz, leszcz, karmazyn
2 łyżki masła
120g cebuli
50g suszonych śliwek
1/2 szklanki śmietany
kolendra lub pietruszka
pęczek koperku
sól i pieprz
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70dag)
pół szklanki gęstej śmietany
2 cebule
sok i skórka otarta z cytryny
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów
50dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
200g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100ml mleka
125g gęstej śmietany
150g szpinaku
1 łyżka masła
35ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu
25dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek
Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
400g wędzonego łososia
4 jaja
4 łyżki masła
szczypta pieprzu
Do przybrania:
1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Ilość na 12 szt.
150g wędzonego łososia
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250ml mleka
250ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300ml mleka
150ml śmietanki
30g masła
30g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75g tartego żółtego sera
1 pomidor