Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta, potrawa wegetariańska
łodygi selera naciowego
mleko
mąka
jaja
tłuszcz do smażenia
Do podania z:
sos vinaigrette
lub musztardowy
lub majonezowy z dodatkiem ketchupu
Umyte łodygi selera pokroić na kawałki o długości około 8 cm. Następnie posolić je.
Z mleka, mąki, jajka przyrządzić lekko osolone ciasto trochę gęstsze niż na lane kluski.
Zanurzać w cieście kawałki selera i smażyć na gorącym tłuszczu.
Podawać na gorąco, jako dodatek może służyć sos vinaigrette, musztardowy lub majonezowy z dodatkiem ketchupu.
Sałatka makaronowa z krewetkami
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
makaron spiralki
majonez
jogurt
otarta skórka cytryny
chilli w proszku
świeży ogórek
seler naciowy
krewetki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Składniki na 30 sztuk
2 łodygi selera naciowego
8 śliwek w occie
1 mały słoik (0,5 l) dyni marynowanej
1 mały słoik (0,5 l) gruszek w occie
250 g białej rzepy
15 rzodkiewek
Forma potrawy: Sałatki
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz