Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40 dag gruszek z syropu
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na piszystą masę. Podczas ucierania dodawać po jednym jajku i porcjami mąkę. Na koniec dodać esencję migdałową, suchy mak i zmiksować.
Gruszki dokładnie osączyć z syropu i oprószyć mąką ziemniaczaną.
keksówkę wysmarować margaryną i wysypać mąką. Wlać część ciasta, ułożyć gruszki i zalać resztą ciasta.
Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.