cojemy.pl > Ciasta > Piegus z gruszką

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Piegus z gruszką

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40dag gruszek z syropu

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki

Przyrządzanie

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na piszystą masę. Podczas ucierania dodawać po jednym jajku i porcjami mąkę. Na koniec dodać esencję migdałową, suchy mak i zmiksować.

Gruszki dokładnie osączyć z syropu i oprószyć mąką ziemniaczaną.

keksówkę wysmarować margaryną i wysypać mąką. Wlać część ciasta, ułożyć gruszki i zalać resztą ciasta.

Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Gruszki, Jajka, Mak, Margaryna, Mąka pszenna (zwykła), Mąka ziemniaczana, Proszek do pieczenia

Podobne przepisy

Surówka z dyni i jabłek na słodko

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150–200g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.