Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
115 dag masła
250 ml mąki
250 ml cukru
2 duże jajka
1 proszek do pieczenia
3 łyżki maku
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Małą formę do chleba wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Piec rozgrzać do 180 st. Celsjusza.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W mikserze utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, miksować minutę, dodać mąkę, olejek i mak, i znowu miksować - przez 3 minuty.
Przełożyć do formy, piec przez 45-60 minut, w zależności od formy, aż patyczek wstawiony w środek ciasta wyjdzie czysty.
Ostudzić pozostawiając w formie przez 10 minut, następnie przełożyć na talerz.
Mak może być surowy cały, albo sparzony i zmielony, ale musi być suchy.
Forma potrawy: Ciasta
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
Forma potrawy: Ciasta
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swieżego oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
trochę soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka
Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu
Forma potrawy: Ciasta
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru