Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15 dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masa:
15 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych
Margarynę roztopić z miodem, cukrem i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, wlać do niej ostudzoną masę, jaja i dokładnie utrzeć. Ciasto podzielić na 3 części.
W tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką upiec kolejno 3 placki.
Przygotować masę:
zagotować mleko z kaszą i ostudzić. Utrzeć Margarynę z cukrem i żółtkami, połączyć z ostudzoną kaszą. Całość dokładnie utrzeć, dodać olejek migdałowy, zmielone orzechy lub wiórki kokosowe.
Masą przełożyć placki i posmarować wierzch tortu. Spożywać do kilku godzin po przełożeniu.
Forma potrawy: Napoje
1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
4 łyżeczki płynnego miodu
1,5 szklanki mleka
2 jaja
szczypta cynamonu
2 plasterki pomarańczy
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy