Formy potrawy: Ciasta, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
kasza jaglana - jedna paczka
bakalie - dość dużo
miód
kilka jajek
pełne mleko lub słodka śmietana
przyprawy korzenne
Kaszę należy ugotować na miękko i sypko. Bakalie przebrać, oczyścić z twardych elementów, po czym mieszać razem z miodem i kaszą na klajster.
Roztrzepać jajka z mlekiem/śmietaną i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Nasmarować blachę tłuszczem i wysypać na nią bułką tartą. Nakłożyć masę i drewnianym tłuczkiem wyrównać, dobrze i ściśle ubijając, można przy tym pouderzać blachą o stół.
Ciasto piec około godzny, pilnując przy tym aby się nie przypaliło.
Ciasto konsumować po wystygnięciu.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30 dag kiełbasy
30 dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
Forma potrawy: Zupy
20 dag kaszy gryczanej
20 dag surowego boczku
włoszczyzna
40 dag ziemniaków
natka pietruszki
sól
Forma potrawy: Zapiekane
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina