MENU
ZWIŃ MENU

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Przyrządzanie

Dojrzałe borówki umyć i osączyć. Część z nich rozgnieść łyżką i w miazdze rozpuścić cukier. Podgrzać, dodać resztę borówek, a następnie dynię utartą na tarce o dużych otworach.

Razem podgrzewać do chwili, aż wiórki dyni nabiorą szklistego wyglądu.

Gorący dżem przełożyć do gorących słoików i zamknąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwory

500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)

Smażony camembert

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty

Dżem z kabaczka i imbiru

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru