Forma potrawy: Przetwory
fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Filety z łososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Zupy
50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek
Forma potrawy: Zupy
1 duża cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
450g mrożonego groszku
600ml bulionu z drobiu
225g parówek
sól
świeżo zmielony pieprz
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Dania na grilla
2 średnie czerwone papryki o wydłużonych strąkach, podzielone wzdłuż na połowę
4 kapelusze dużych pieczarek
1 bakłażan pocięty wzdłuż na grube plastry
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
20 dkg ser kozi lub miękki żółty ser
8 kromek chleba tostowego
świeża bazylia
Forma potrawy: Sałatki
czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona
Forma potrawy: Sałatki
puszka tuńczyka w oleju
pół szklanki ryżu
8 szt. oliwek zielonych
sok z połowy cytryny
pieprz
sól
pół łyżeczki oleju
2 łyżki majonezu