MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z tuńczyka i oliwek

Forma potrawy: Sałatki, czas przygotowania: 25 min.

Składniki

puszka tuńczyka w oleju
pół szklanki ryżu
8 szt. oliwek zielonych
sok z połowy cytryny
pieprz
sól
pół łyżeczki oleju
2 łyżki majonezu

Przyrządzanie

Ryż należy ugotować na sypko i ostudzić. Jeżeli ktoś lubi, można użyć więcej niż pół szklanki ryżu.

Tuńczyka odsączyć z oleju (olej zachować), wyłożyć do salaterki i rozgnieść widelcem na papkę.

Oliwki pokroić w plasterki.

Do pozostałego oleju z puszki po tuńczyku dodawać w kolejności:
sok z cytryny, oliwki, olej, pieprz, sól, majonez - następnie wymieszać.

Na tuńczyka wysypać ryż i zalać przyrządzonym sosem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bałkańska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatki

 
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
 

Sałatka kukurydziana z tuńczykiem

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

 
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
 

Sałatka z tuńczyka ostra 2

Forma potrawy: Sałatki

nieduży ogórek konserwowy
pół puszki tuńczyka w oleju
pół puszki kukurydzy
2 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
majonez
ocet winny
musztarda
pół puszki groszku