MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Mintaj zapiekany

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Wołowina na grillu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Dania na grilla

patyczki do nadziewania mięsa (najlepiej bambusowe)
od 1/2 do 3/4 kg wołowiny
80 ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki chińskiego sosu hoisin
2 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki kartoflanej lub mąki ryzowej
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
 
Do podania:
ryż / sałata / zielone warzywa
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
 
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Sos wiosenny na wielkanoc

Forma potrawy: Sosy

 
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Kurczak w miodzie i piwie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól

Do podania:
ryż
lub ziemniaki

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Peklowana karkówka w winie

Forma potrawy: Dania główne

3 kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Parówki po dyrektorsku

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Gulasz z marchewką

Forma potrawy: Dania główne

40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego

potrawa z warzyw » zobacz przepis