MENU
ZWIŃ MENU

Zupa brokułowa

Forma potrawy: Zupy

Składniki

50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz

Przyrządzanie

Brokuły rozmrozić i podzielić na różyczki. Gotować 20 min w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w drobne paseczki. Kilka różyczek brokułów wyjąć. Resztę zmiksować.

Zupę zabielić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotować. Odłożone różyczki brokułów ponownie wrzucić do zupy. Całość podgrzać.

Z pieczywa tostowego wyciąć kwiatki. Pozostałe części chleba pokroić w malutkie romby. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu. Usmażyć pieczywo na złocisty kolor.

Z reszty masła uformować cztery kuleczki. Obtoczyć je w rzeżusze. Posypać chrupkim pieczywem, pozostałą rzeżuchą i paseczkami szynki.

Przed podaniem zupę brokułową ponownie doprawić. Dodać kwiatki z grzanek, na środku każdego kwiatka ułożyć "zieloną kuleczkę".

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra

Zupa tokajowa

Forma potrawy: Zupy

500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii