Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona
Składniki wyjąć z lodówki, kapustę pokroić w drobne paski, dodać pozostałe składniki.
Forma potrawy: Sałatki
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Forma potrawy: Dania główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy