MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Zapiekanka a la szparagowa z porów

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

 
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20 dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15 dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
 
Do dekoracji:
natka pietruszki
 

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Pasta twarogowa z chrzanem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag twarogu
2 jajka
1 łyżka startego chrzanu
1 jabłko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pęczek rzodkiewek

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Suflet z wątrobek drobiowych

Forma potrawy: Dania główne

250 g kurzych wątróbek
80 g cebuli dymki
1 pęczek pietruszki
60 g masła
4 jaja
30 g mąki
25 ml porto
300 ml mleka
sól, pieprz
masło do posmarowania foremek

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Surówka z jabłek z dynią

Forma potrawy: Sałatki

3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Sałatka z dyni z marchewką i jabłkiem

Forma potrawy: Sałatki

250 g dyni
2–3 marchewki
2–3 jabłka
śmietana lub sos majonezowo-jogurtowy, lub sos curry
przyprawy do smaku

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Bruschetta z dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni

potrawa z warzyw » zobacz przepis