Forma potrawy: Przetwory
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
Chłodnik z ogórków małosolnych
Forma potrawy: Zupy
30 dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
Pasteryzowana mizeria z ogórków
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Przetwory
2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku
Forma potrawy: Przetwory
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Sałatka z ogórków do mięs i ryb
Forma potrawy: Sałatki
4 ogórki kwaszone
duża cebula
jabłko
2-3 łyżki oleju
cukier
sól
Forma potrawy: Sałatki
2 marchewki
cebula
3 ogórki kiszone
jabłko
pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki
2 łyżki oliwy
kilka listków sałaty dla ozdoby