225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek
W garnku zagotować 600ml osolonej wody. Wrzucić do niej umyty ryż, strączki kardamonu, laski cynamonu i liść laurowy. Gotować przez 15-20 minut, aż wszystko będzie miękkie.
W tym czasie cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor, osuszyć ją i pozostawić. Na patelnię wrzucić rodzynki, obsmażyć przez 2-3 minuty i odłożyć.
Kiedy ryż będzie prawie gotowy, dodać do niego rodzynki.
Połowę usmażonej cebuli włożyć do ugotowanego ryżu. Do salaterki wyłożyć ryż, a na wierzchu poukładać pozostałe krążki cebuli. Jeszcze gorące podawać.
To danie jest doskonałym dodatkiem do udek z kurczaka.