Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek
W garnku zagotować 600ml osolonej wody. Wrzucić do niej umyty ryż, strączki kardamonu, laski cynamonu i liść laurowy. Gotować przez 15-20 minut, aż wszystko będzie miękkie.
W tym czasie cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor, osuszyć ją i pozostawić. Na patelnię wrzucić rodzynki, obsmażyć przez 2-3 minuty i odłożyć.
Kiedy ryż będzie prawie gotowy, dodać do niego rodzynki.
Połowę usmażonej cebuli włożyć do ugotowanego ryżu. Do salaterki wyłożyć ryż, a na wierzchu poukładać pozostałe krążki cebuli. Jeszcze gorące podawać.
To danie jest doskonałym dodatkiem do udek z kurczaka.
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Forma potrawy: Dania główne
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól