Sosy z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
250g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20ml rumu
200g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20ml likieru brzoskwiniowego
30dag jabłek
5dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
250ml czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
cynamon
5dag cukru
1dag mąki ziemniaczanej
5dag rodzynek
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
10dag czerwonej papryki
10dag cebuli
1 łyżka sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki estragonu
zieleniny
1 łyżeczka oleju lub oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól
chilli
goździki
1 cukinia (średnia)
1 bakłażan (mały)
1 papryka czuszka
oliwki drylowane
pomidory w puszce (bez skórki, krojone): 2 puszki
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszona
oregano
oliwa z oliwek
czosnek być może również
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
3kg pomidorów
1kg cebuli
2 papryki
6 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki pieprzu mielonego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej