Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
3/4 orzechów zmielić, resztę posiekać i uprażyć na patelni. Czosnek przecisnąć. Jogurt wymieszać ze zmielonymi orzechami, czosnkiem i przyprawami. Posypać uprażonymi orzechami.
Sos bardzo dobrze łączy się z kalafiorem oraz sałatkami.
Forma potrawy: Sosy
100 ml jogurtu naturalnego
100 ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu
Forma potrawy: Sosy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
sos czosnkowy:
200 g chudego jogurtu
2 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17 dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny
Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10 dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól